Posiadacze ogródka warzywnego na pewno niecierpliwią się i marzą o pierwszych plonach zebranych z grządek. Aby przyspieszyć trochę wiosenne prace w ogrodzie, a w tym proces dojrzewania roślin, możemy sami przygotować rozsady warzyw w domu. Zaoszczędzimy w ten sposób trochę czasu i pieniędzy. Jak zrobić rozsadę warzyw w domowych warunkach? Tłumaczymy w artykule!
Rozsady warzyw – po co je robimy?
Wysiew warzyw na rozsady ma dużo plusów. Nadaje się między innymi: do uzyskania wcześniejszych plonów warzyw (na przykład sałaty); dla warzyw ciepłolubnych, które wymagają do wzrostu znacznie wyższych temperatur (melon, oberżyna, arbuz, papryka, pomidor); dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo powoli (między innymi brokuły, kapusta, kalarepa); dla warzyw, które mają długi okres kiełkowania (szpinak, seler).
Dodatkowo tworzenie własnych rozsad jest tańsze niż kupowanie gotowych sadzonek, a wybór nasion jest większy niż wybór gotowych sadzonek.
Rozsady warzyw – warunki
Jeśli chcemy uprawiać siewki w domu, musimy zapewnić im odpowiednie warunki. Sadzonki warzyw wymagają jasnego i przewiewnego miejsca (unikajmy jednak bardzo mocnego nasłonecznienia). Powinniśmy zapewnić im stałą temperaturę o różnych porach dniach – przede wszystkim po tym, gdy już wykiełkują. Kluczowa jest również wilgotność gleby. Uważajmy, aby nie była ona całkiem mokra. Dlatego do podlewania rozsad najlepiej wykorzystać zraszacz oraz wodę w temperaturze pokojowej. Możemy również stworzyć mini szklarnię. Położenie nad sadzonkami warzyw szyby lub przykrycie ich zwykłą folią aluminiową spowoduje, że niska wilgotność powietrza w mieszkaniu nie będzie dla nich przeszkodą. Żeby usprawnić ulatnianie się nadmiaru pary wodnej i przepływ powietrza, zróbmy w przykryciu niewielkie dziurki.
Jak zrobić rozsadę – wysiew warzyw na rozsady
Gdy temperatura na zewnątrz nie jest jeszcze wystarczająco wysoka i zdarzają się przymrozki, rozsady warzyw możemy trzymać nawet na parapecie czy w nagrzanej szklarni. Jeśli zaś pogoda na zewnątrz dopisuje, śmiało ulokujmy rozsady na rozsadniku lub pod folią.
Zadbajmy o dobrą ziemię pod nasze rozsady. Najlepiej, jeśli to mieszanka piasku i torfu. Możemy również sięgnąć po gotowe mieszanki dedykowane rozsadom. Dobierzmy również odpowiednie doniczki – nadają się te wykonane z torfu oraz wielodoniczki. Te pierwsze są biodegradowalne, więc bez problemu możemy sadzić je z warzywami do ziemi. Wielodoniczki zaś są wielokrotnego użytku. Te rozwiązanie jest bardzo wygodne i ułatwia przenoszenie sadzonek.
Rozsady warzyw – pikowanie
Dwa, trzy tygodnie po wschodach siewki pikujemy, czyli przesadzamy na przykład do donic. Zanim to zrobimy, podlejmy obficie rozsady. Następnie podważmy je widelcem lub innym ostrym narzędziem i wyjmijmy z pojemnika. Gdy umieścimy sadzonkę w nowym miejscu, musimy mocno zrosić ziemię, aby opadła do korzeni rośliny.
Sadzonki warzyw przed zasadzeniem można hartować. Na 10-14 dni przed sadzeniem rzadziej je podlewajmy i wystawmy na działanie niższych temperatur. W ten sposób rośliny zaczną przyzwyczajać się do trudniejszych warunków panujących na zewnątrz. Zanim przesadzimy rozsady, obficie je podlejmy.
Rozsady warzyw – jak zrobić rozsadę
W przygotowywaniu rozsad warzyw do sadzenia na grządkach we własnym ogrodzie kluczowe jest dobranie odpowiedniej pory. Pamiętajmy o zagwarantowaniu sadzonkom jak najlepszych warunków do wzrostu – światło, wilgotność, temperaturę, a także dobrą ziemię. Zanim wysiejemy warzywa do uprawy w rozsadach, zwróćmy uwagę na instrukcję zawartą na opakowaniu. Dzięki niej będziemy wiedzieć więcej o tym, jak rozsadzać dane warzywo. Przy sadzeniu warzyw zwróćmy uwagę też na odpowiednie sąsiedztwo na grządce.
Skomentuj