Porzeczki w ogrodzie – uprawa i sadzenie porzeczki

Porzeczki w ogrodzie - sprawdź kiedy i jak je sadzić!

Porzeczka to rodzaj krzewu, który często można spotkać w ogrodach przydomowych lub na działkach. Oprócz właściwości zdrowotnych, owoce porzeczki są też dobre w smaku i idealnie nadają się do uprawy amatorskiej. Sadzonki, które mają dobrze wykształcony system korzeniowy, można dostać w szkółkach lub sklepach ogrodniczych. Dlaczego warto sadzić porzeczki w ogrodzie? Przychodzimy z odpowiedzią!

Porzeczki w ogrodzie – jak i kiedy sadzić porzeczki?

Porzeczki najlepiej odnajdą się na zacisznych, słonecznych i ciepłych stanowiskach. Możemy posadzić porzeczki w miejscach osłoniętych od wiatru i takich, które mają optymalne podłoże. Krzew owocowy rośnie prawidłowo przede wszystkim na żyznej i przepuszczalnej glebie o obojętnym odczynie pH. W przypadku porzeczek należy unikać ciężkiego i wapiennego podłoża. Trzeba zadbać, aby sadzonki porzeczek miały odkryty korzeń lub uformowaną bryłę korzeniową. Można zasadzić krzewy wczesną wiosną lub późną jesienią, jednak w przypadku roślin doniczkowych dopuszcza się sadzenie krzewów w trakcie całego okresu wegetacyjnego. Ważne jest również zachowanie odpowiedniej odległości między krzewami, które mają tendencję do rozrastania się na boki. Prawidłowa odległość po posadzeniu porzeczki powinna wynosić około 1,5 m.

Jak pielęgnować porzeczki w ogrodzie? – podstawowe zasady

Uprawa i pielęgnacja porzeczek nie należy do wymagających. Jednak dla ich prawidłowego i zdrowego rozwoju niezbędne jest przygotowanie stanowiska przed sadzeniem. W tym celu warto stosować np. naturalne nawozy w postaci kompostu lub przekompostowanego obornika. Ponadto zaleca się, aby co 2-3 lata zasypać stanowisko ziemią wymieszaną z nawozem organicznym. W ten sposób rośliny będą miały zapewnione optymalne warunki do plonowania i dobrego wzrostu. Oprócz tego istotna jest również regularna pielęgnacja porzeczek. W celu jej przeprowadzania konieczne jest usuwanie złamanych, chorych, uschniętych i starych pędów porzeczek. Z kolei staranne ściółkowanie podnosi temperaturę podłoża, utrzymuje wilgoć i ogranicza zachwaszczenie, a zimą chroni korzenie roślin. Mimo że porzeczki są mrozoodpornymi krzewami, młode sadzonki powinny zostać prawidłowo osłonięte i zabezpieczone przed mrozem. Cięcie zimowe najlepiej stosować od stycznia do połowy marca, a letnie – dopiero po owocowaniu.

Jak wygląda uprawa porzeczki w ogrodzie? Sprawdź!

Odmiany porzeczek

Porzeczki mają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych. Ich uprawa jest prosta, a owoce krzewu są źródłem cennych właściwości, witamin i mikroelementów. Dlatego też przygotowuje się z nich pożywne i smaczne przetwory w postaci np. dżemów, czy soków. Oprócz bezpośredniego spożycia porzeczki znajdują swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym lub farmaceutycznym. Jakie rodzaje krzewów można zasadzić?

Porzeczki czerwone

Porzeczka czerwona nie ma wysokich wymagań pielęgnacyjnych, stąd jej uprawa jest mało skomplikowana. Najlepszy czas sadzenia porzeczek występuje jesienią. Można posadzić je na lekko suchych stanowiskach, przy czym należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu w okresach suszy. Sadzenie porzeczek powinno odbywać się na żyznych i słonecznych glebach, które zagwarantują lepszy smak i większą kwasowość owoców. Porzeczka czerwona owocuje na pędach dwu- lub trzyletnich. Po tym czasie czerwone porzeczki powinny być cięte głównie u nasady krzewu. Zbiory należy przeprowadzać od końca czerwca do początku sierpnia. W przypadku porzeczki czerwonej dobrze jest wiedzieć o jej naturalnej tendencji do krzewienia się.

Owoce porzeczki czerwonej zawierają składniki odżywcze – są bogatym źródłem witaminy C, E, B6, K i A. Czerwona porzeczka dostarcza również wiele cennych minerałów w postaci potasu, fosforu, wapnia, czy magnezu. Zaletą jedzenia i sadzenia czerwonej porzeczki jest jej przeciwbakteryjne i antynowotworowe działanie. Oprócz tego czerwoną porzeczkę cechuje wysoka odporność na niskie temperatury. Popularne odmiany to: Jonkheer Van Tets, Detvan, Junifer, Roserra i Rovada.

Porzeczka czarna

Pielęgnacja porzeczki czarnej wymaga zapewnienia jej podobnych warunki do naturalnych. Uprawa porzeczek czarnych wymaga żyznej i wilgotnej gleby. Właśnie w takich warunkach najlepiej sadzić czarną porzeczkę, aby dobrze owocowała i nie chorowała. Jednocześnie należy zadbać o właściwy dopływ światła słonecznego, jako że czarna porzeczka lubi jasne i ciepłe stanowiska. Dzięki temu jej owoce nabiorą właściwego aromatu i zgromadzoną w sobie cukier. Uprawę porzeczek czarnych najlepiej rozpocząć późną jesienią, o ile właściwości gleby na to pozwolą. Porzeczka czarna najlepiej plonuje na pędach jednorocznych i dwuletnich. Poprzez ich skrócenie krzewy porzeczek zostaną pobudzone do rozgałęzienia, a jej pierwsze owoce dojrzewają w połowie lub pod koniec lipca. Warto przy tym zaznaczyć, że pojawiają się one nierównomiernie, stąd porzeczkę czarną należy zbierać wielokrotnie.

Czarna porzeczka to przede wszystkim źródło witaminy C i antyoksydantów. Oprócz tego często wchodzi w skład suplementów diety, a prozdrowotne właściwości syropów z czarnej porzeczki przyczyniają się do zwalczania chorób górnych dróg oddechowych. Krzewy owocowe skutecznie obniżają ciśnienie, wzmacniają organizm i spowalniają proces starzenia się. Porzeczka czarna wykazuje także działanie oczyszczające, przeciwwirusowe i antynowotworowe. Jest również bogata w minerały takie jak potas, sód, żelazo, czy wapń. Popularne odmiany to: Titania, Ojebyn i Bona.

Kiedy sadzić porzeczki? Dowiedz się!

Porzeczka biała

Uprawa porzeczki białej jest podobna do czerwonej. Do właściwego rozwoju biała porzeczka potrzebuje więc słonecznego do półzacienionego stanowiska na glebie żyznej, a najlepszą porą na sadzenie porzeczki białej jest jesień. Warto zaznaczyć, że biała odmiana jest najmniej popularna spośród występujących rodzajów. Cechuje ją także mniejsza odporność na mróz i występowanie chorób.. Krzewy wypuszczają pierwsze owoce najwcześniej pod koniec czerwca. Ma łagodne w smaku i słodkie owoce, które zawierają spore ilości białka.

W uprawie porzeczek białych ceni się przede wszystkim ich bogate właściwości odżywcze. Wspierają pracę serca, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, a ponadto przyspieszają regenerację komórek. Oprócz tego spożywanie białych porzeczek gwarantuje większe wsparcie układu odpornościowego, wzroku, a także procesów trawiennych. Ich dodatkową zaletą jest obniżanie cholesterolu i występowanie kwasów organicznych, kwasu glutaminowego i asparaginowego. Ponadto krzewy owocowe są źródłem witamin z grupy B, a także cennych minerałów np. fosforu lub magnezu. Popularne odmiany to: Wersalska Biała, Biała z Juterborg, Blanka i Orion.

Porzeczki w ogrodzie – problemy z ich uprawą

Mimo że wiele krzewów porzeczek jest odporna, to i tak różne odmiany narażone są na występowanie chorób lub działanie szkodników w ogrodzie. Dlatego też ich uprawa może być zagrożona np. przez amerykańskiego mączniaka agrestu, zamieranie pędów lub szarą pleśń. Z kolei najczęściej występujące szkodniki to w szczególności brzęczak porzeczkowy lub wielkopąkowiec porzeczkowy. Niebezpieczne są również mszyce, które także osłabiają kondycję porzeczek. Skutecznym rozwiązaniem i sposobem na zapobieganie problemom będzie stosowanie odpowiednich preparatów. Ich użycie zagwarantuje skuteczne zwalczanie szkodników i chorób.

Chcesz zasadzić porzeczki? Zdobądź więcej informacji o tym, jak wygląda sadzenie drzew owocowych!

Skomentuj