Kompostowanie w workach – jak zrobić to prawidłowo?

Kompostowanie w workach - jak zrobić? Jak zrobić kompostowanie trawy w workach?

Co zrobić ze ścięta trawą i zgrabionymi liśćmi, skoro nie wolno nam ich palić? Jeśli nie dysponujemy odpowiednio dużym kompostownikiem lub nie mamy go wcale, możemy zdecydować się na kompostowanie w workach. W jaki sposób wykorzystać organiczne odpady do stworzenia własnego, naturalnego nawozu?

Na czym polega kompostowanie w workach?

Kompostowanie w workach to najlepsza alternatywa dla palenia liści i ściętej trawy lub pakowania tych odpadów w worki, które zabierają gminy w ramach wywozu śmieci, ponieważ pierwsze rozwiązanie jest nielegalne i karalne grzywną, a drugie nie rozwiązuje problemu, kiedy odpadów jest naprawdę dużo, warto zainteresować się właśnie kompostowaniem liści i trawy w workach. Jeśli nie mamy kompostownika lub jest on zbyt mały, taka forma produkowania naturalnego nawozu będzie dla nas najkorzystniejszą opcją. Na czym polega więc kompostowanie trawy w workach? Zobacz jak zrobić swój kompostownik na działce.

Kompostowanie w workach, kompostowanie liści w workach - sprawdź metody!

Jak kompostować trawę i liście w workach?

Kompostowanie w workach nie jest skomplikowane ani kosztowne. Aby kompostować zielone odpady z ogrodu, musimy zaopatrzyć się jedynie w grube i wytrzymałe czarne worki foliowe. Każdy z nich zapełniamy zawsze jedynie częściowo – worek musi dać się zawiązać. Wskazane jest zachowanie odrobiny „luzu”, aby możliwe było mieszanie rozkładającej się wewnątrz zawartości. Zawiązane worki z zielonymi odpadami przedziurawiamy w kilku miejscach, co pozwala wpuścić do środka tlen. Następnie pakunki odstawiamy w ustronne miejsce i co jakiś czas zaglądamy do nich w celu przemieszania zawartości – wystarczy potrząsnąć workiem i odwrócić go do góry dnem. Dzięki temu proces kompostowania będzie przebiegał równomiernie.

Jakie odpady zielone nadają się do takiego kompostowania?

Najpopularniejsze jest kompostowanie trawy skoszonej kosiarką lub kompostowanie liści w workach. Warto wiedzieć jednak, że do kompostowania nadają się także resztki po owocach i warzywach, nagromadzone w sadzie czy na grządkach, a także te z naszych kuchni. Rozkładowi – jednak znacznie wolniejszemu – podlega także drewno, papier, trociny czy odchody. Decydując się na kompostowanie w workach, warto zadbać o uprzednie rozdrobnienie zawartości mobilnych kompostowników. Taki zabieg skutecznie przyspieszy proces rozkładu. Pomocne mogą okazać się także dodatki w postaci, na przykład, nawozu azotowego czy dedykowanych preparatów przyspieszających rozkład zielonych odpadów.

Jak długo trwa?

Kompostowanie trawy czy  liści w workach może zająć nawet rok, jeśli wnętrze worków wypełnimy przy pomocy tylko jednego z tych składników. Aby przyspieszyć cały proces i skrócić go nawet do trzech miesięcy, wystarczy połączyć wybrane odpady zielone ze specjalnym preparatem, który zawiera w swoim składzie substancje odpowiedzialne za szybki rozkład roślinności. Kompostowanie w workach usprawnimy także w naturalny sposób poprzez wymieszanie liści i trawy z odpadami biologicznymi ze swojej kuchni. Do worków można dorzucić więc między innymi:

  • obierki z warzyw i owoców,
  • zepsute warzywa i owoce,
  • resztki posiłków.

Warto pamiętać również, że kompostowanie liści ani trawy w workach nie przebiegnie prawidłowo, jeśli odpady będą suche. Mając do czynienia z przesuszonymi odpadami, musimy dodać do nich nieco wody.

Dlaczego warto zdecydować się na kompostowanie w workach?

Kompostowanie w workach to rozwiązanie, które ma nawet więcej zalet niż robienie tego w specjalnym kompostowniku. Jakie atuty takiej metody produkcji nawozu doceni każdy ogrodnik?

  1. W procesie rozkładu odpadów zielonych wewnątrz perforowanego worka nie przeszkadzają opady, które wypłukują cenne składniki mineralne z kompostu nieosłoniętego przed deszczem.
  2.  Kompostowanie w workach jest dyskretniejsze. Worki możemy ustawić w dowolnym miejscu, tak aby nikomu nie przeszkadzały i nie psuły estetyki ogrodu.
  3.  Folia ogranicza roznoszenie się nieprzyjemnego zapachu rozkładu i pozwala podzielić naturalny nawóz na porcje. Dzięki temu możemy systematycznie dostarczać kolejnym roślinom cennych składników, niezbędnych do prawidłowego rozwoju.
  4.  Takie kompostowanie pozwala zachować porządek w domu i w ogrodzie. Możemy kompostować w ten sposób zarówno zgrabione liście, jak i ścięta trawę, wyrwane z grządek chwasty, resztki owoców i warzyw, czy inne odpady biologiczne z kuchni.

Produkowanie kompostu i jednoczesne pozbywanie się zielonych odpadów powinno zainteresować szczególnie te osoby, które nie posiadają kompostownika, a mają za to duży ogród, który niemal przez cały rok generuje ogromne ilości liści, trawy i innych łatwo rozkładających się odpadów.

Tagi:
Skomentuj