Nosząc zakupy w plastikowych reklamówkach, pijąc wodę z plastikowych butelek czy zamawiając kawę z plastikową słomką nie poprawiamy kondycji naszego środowiska. Nie znaczy to jednak, że nie możemy tego zmienić. Na rynku dostępnych jest sporo produktów, które są nie tylko użyteczne, ale również idą w parze z dbałością o planetę. Dziś przedstawimy Wam te, które szczególnie przykuły naszą uwagę i z których sami notorycznie korzystamy. Zatem rozsiądźcie się wygodnie i oddajcie lekturze.
1. Słomki ekologiczne
Kto z nas nie pił napojów z plastikowymi słomkami niech pierwszy rzuci kamień. Tak jak się spodziewaliśmy, kamieni brak. A plastikowych słomek pod dostatkiem… Jasne, trudno wyobrazić sobie picie niektórych napojów bez ich użycia, jednak nie znaczy to, że muszą być wykonane z tworzyw sztucznych. Może warto je wymienić na słomki ekologiczne?
Eko słomki przyjazne są całej naturze. Ponadto, mogą przykuwać uwagę ciekawymi kolorami, wzorami, fakturą i kształtem. Mogą być bambusowe, papierowe, z makaronu czy nawet ze słomy. Co istotne, możemy kupić je w zestawach, np. do domu, gdzie okażą się idealnym dopełnieniem napojów w trakcie tzw. “domówki” czy na co dzień, przy śniadaniu czy kolacji.
2. Papierowe kubki
Na szczęście, coraz więcej firm oferujących napoje na wynos dba o środowisko i rezygnuje z plastikowych kubków na wynos. W ich zastępstwie stosuje papierowe kubki z nadrukiem, który kojarzy je z danym przedsiębiorstwem. Mają one przeróżne kolory, rozmiary i faktury. Mogą mieć specjalny element ułatwiający ich trzymanie, gdy zawierają gorący napój, np. kawę czy herbatę. Można je wyposażyć w eko-nakładki, dzięki którym ciepło nie będzie uciekać zbyt szybko. Jednak co istotne, takie kubki możemy również kupić do domu, by skorzystać z nich np. w trakcie grilla, pikniku czy zabierając na wycieczkę.
3. Papierowe formy do pieczenia
Mogłoby się wydawać, że papier nie jest dobrym pomysłem, gdy w grę wchodzą wypieki. Nic bardziej mylnego. Na rynku spotkać można formy do pieczenia wykonane właśnie z papieru, które wytrzymują niespodziewany zakres temperatur – sprawdzą się zarówno przy -40°C, jak i również przy 220°C! Są przy tym biodegradowalne. To doskonały pomysł gdy chcemy upiec ciasta, pasztety i inne przysmaki.
4. Jadalne naczynia
Na koniec zostawiliśmy coś, co skradło nasze serca. Wykonane z otrębów, zbóż i ciasta chlebowego naczynia – talerze, miski, kubki i wiele, wiele więcej. Cieszy, że coraz częściej spotykamy je w restauracjach, a jeszcze bardziej, że możemy takie kupić do domu. Co istotne, mimo wyjątkowego materiału, z którego są wykonane, zachowują odpowiednie właściwości – można z nich korzystać serwując zimne i ciepłe napoje/potrawy, ale również tłuste i oleiste posiłki. Ponadto, nie straszne im piekarniki i mikrofalówki. Robią wrażenie, prawda?
Blog Comments
Agata
18/02/2021 at 13:35
Świetne rozwiązania organizacyjne 🙂 pozdrawiam!